#6 Basics: Pastadeeg

17-04-2018

De pastamachine

Om even op de Italiaanse toer te blijven heb ik meteen een recept gepakt om te bloggen dat ik zelf  een uitdaging vind. We wilden al een tijd verse pasta zelf maken, maar wij wisten dat goeie apparatuur altijd licht(er) werk maakt. Dus zijn we eerst op zoek gegaan naar de  – in onze optiek – beste pastamachine qua prijskwaliteit. Na een tijdje googelen zijn we gestuit op de Atlas 150 Wellness van Mercato. Wow, dat is een hele mond vol. Indrukwekkend design met goede reviews.

Je shopt de machine met een standaard opzetstuk voor tussen de €68-90 euro in Nederland. Maar Joanna is slimmer dan dat ;-) Ik heb hem in België uit weten te halen voor €61,53. Wat? Dat is toch weer zo'n 7 euro. Er zijn nog allerlei losse opzet stukken bij te bestellen om verschillende soorten pasta te maken. De standaard versie die wij hebben gekocht is geschikt voor fettucini (dikke noedel), linguini(dunne noedel) en lasagnebladeren. Je shopt hem HIER.

Twee dagen later werd hij bezorgd en de verpakking was al net zo mooi als de pastamachine zelf. Hij glimt! Er zit een boekje bij over het gebruik. De opzetstukjes kunnen er worden afgeschoven om hem schoon te maken. Eerst wil ik het graag nog even hebben over het onderhouden van een pastamachine. Doe de stukken die je los kan halen NOOIT in de vaatwasser of afwassen in een sopje. Het is de bedoeling dat je hem schoon borstelt met een droog harig borsteltje. Als je veel gebruik maakt van de machine en je vind dat hij begint te piepen, vet hem dan licht in met neutrale plantaardige olie met datzelfde borsteltje.

Het pastadeeg maken

Laat ik nog even benadrukken dat er in mijn optiek 6890 verschillende soorten pasta zijn. Evenals de bereidingen ervan. Er zijn dus ook meerdere manieren om pasta te maken. Sommige deegsoorten moeten wat stugger zijn, sommige wat losser. Veel chefs maken deeg op een andere manier. Wij hebben het op deze manier geprobeerd en dit was prima. Met de onderstaande ingrediënten en werkwijze hebben wij al ravioli, fettucini, linguini, dunne cannelloni vellen en dikke lasagnebladeren gemaakt. 

Recept per persoon

Ingrediënten voor het pastadeeg

  • 1 ei
  • gezeefde 100/110 gram bloem (ook voor de bestuiving van het keukenblad etc)
  • snufje zout
  • scheutje olie
  • scheutje lauwwarm water

Zorg dat je een schoon keukenblad hebt, tenminste ik vind dat wel zo fris. Je maakt je deeg namelijk op je keukenblad. 

  1. Leg de bloem op het keukenblad en maak een kuil in het midden, strooi het zout over de bloem rand. 
  2. Breek de eieren in het midden, samen met het water en de olie. 
  3. Werk met je vingers van binnenuit de cirkel met een ronddraaiende beweging naar buiten en pak zo steeds meer bloem, totdat er een mooie deegbal ontstaat. 
  4. Nu is het belangrijk dat je deze bol ongeveer 10 minuten kneed. 
  5. Vanaf het moment dat het een mooie elastische bal is, is het de bedoeling dat je ALLES waar je hem op of in legt bestuift met bloem. Leg de deegbal in een bestoven kom afgedekt met een vochtige theedoek. 
  6. Laat 15-30 minuten rusten. 

Of hij buiten de koelkast of in de koelkast moet worden bewaard, zijn de meningen heel erg over verdeeld. Wij bewaren ons deeg buiten de koelkast als we het meteen gebruiken. Voordat je het deeg kan uitrollen, moet hij een 15-30 hebben gerust

Het pastadeeg uitrollen

Om pastadeeg uit te rollen is het uiteraard weer noodzaak om de pastamachine goed met bloem te bestuiven. Een pastamachine heeft 8 standen door middel van een draaiknop aan de zijkant, waarvan 0 de dikste stand is. Hoe dunner je je pasta wilt, hoe hoger de stand. Je moet altijd met de dikste stand beginnen met uitrollen en na elke keer uitrollen de stand met een tandje verhogen, zodat je uiteindelijk de gewenste dikte van de pasta hebt bereikt. Je maakt dus altijd eerst vellen, voordat je hem door de pasta snijder haalt. 

Pasta tips

  • Pastadeeg wordt elastisch door warmte, daarom is het kneden van deeg met de handen erg belangrijk. 
  • Hoe geler het pastadeeg is, hoe beter. Gebruik daarom ook altijd letterlijk kakel verse eieren. 
  • Er wordt aangeraden om de 00 bloem te gebruiken, omdat deze fijner gezeefd is. Al heeft deze wel de hoofdprijs, dus kiezen wij lekker voor simpele tarwebloem. 
  • Deeg wat je bijvoorbeeld een ochtend van te voren maakt, kun je wel het beste in de koelkast bewaren. Hier kan je hem afdekken met plastic folie.
  • Maak met ravioli vellen de pastavellen dun (stand 7), omdat je ze dubbel vouwt. Met lasagnevellen volstaat stand 5 ook. Met spaghetti, tagliatelle of cannelloni vellen zou stand 6 volstaan. Onze cannelloni was bij onze bereiding een beetje te dun, hier hebben wij stand 7 gedaan. Bij engelenhaar is het een echte challenge, hier moet de stand op, jawel, stand 8. 
  • De pasta is even lekker voor de dag erna.
  • Een pasta rek is ook handig in aanschaf. Wij waren creatief met pollepels :-)

Ben jij van deze blog wijzer geworden over het maken van een goede Italiaanse pasta? Ik hoop dat ik jullie met mijn pasta tips op weg heb kunnen helpen. NEXT UP: Gnocchi!

xoxo Joanna

© 2018 Joanna Darlene. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin