#9 Cheat-meal: Gehaktbrood
Long time no see
Hoi, dat was even geleden. Nu kan ik met trots zeggen dat ik in dit stadium mijn propedeuse heb gehaald en dat ik vakantie heb. Ik denk, dat doe ik wel eventjes, dat bloggen/school/werken/stage en het huishouden. Niet dus. Wel is het zo dat ik door de vele schoolopdrachten veel heb geleerd. Het schrijven gaat nu sneller en vloeiender, waardoor ik een blog nu binnen no-time geschreven heb. Hopelijk heb ik dit jaar meer tijd om af en toe een blog te schrijven.
Koken voor een grote groep
Mensen willen altijd op mijn verjaardag komen, omdat ze weten dat ze bij mij met een goedgevulde buik weer naar huis gaan. Dit jaar met mijn 25e verjaardag heb ik twintig mensen uitgenodigd, waarvan er 18 hebben toegezegd om te komen. Wat maak je te eten voor zoveel mensen? Ik bedacht me in eerste instantie dat ik het wel makkelijk wilde houden. Ik heb dus besloten om mijn schoonmoeder in te schakelen om een grote pan bami voor 5 personen te maken (pragmatisch) en om zelf in ieder geval twee grote salades te maken voor 5 personen. Dan zit je al op 15 personen. Dan nog wat vlees erbij. Ik had gestoofde kipkluifjes en dan twee gehaktbroden. Iedereen was aan het smullen en vroeg me op het recept. Totdat ik het recept al uiteindelijk drie keer had uitgewisseld, bedacht ik me dat ik er maar net zo goed het recept even kon uit typen. Net zo makkelijk.
Opmerking: Ik heb helaas geen foto's gemaakt van het koken tussendoor, omdat ik hier geen tijd voor had. Dat werkt met een buffet maken voor twintig personen niet effectief (lees: planmatig, voorbereidend, typetje in de keuken). Ook is het zo dat ik een aantal kruiden, die ik er normaal wel in doe, heb weggelaten. Sommige mensen zijn allergisch en dit heb ik eruit gelaten. Dit is het recept, zoals ik het altijd maak.
Dit recept is door het gehakt helaas niet diet-proof.
Ingrediënten
Voor ongeveer 8 personen:
- 1 kilo half om half gehakt
- 1 ei
- 1 kleine ui, fijn gesneden
- Paneermeel (5-6 eetlepels)
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 halve theelepel knoflookpoeder
- Half blikje tomatenpuree
- Flink bestrooien met wat zout
- Flink bestrooien met peper
- Olie of boter om in te bakken
- 300 milliliter water
De jus:
- Ketchup (ik gebruik altijd Light ketchup van Heinz met 50% minder suiker)
- Ketjap manis
Recept
- Snijd de ui in kleine stukjes en zet apart.
- Kiep het gehakt in een grote kom. Bestrooi het hele stuk gehakt van voor naar achter flink met peper en zout, draai het stuk om en doe het op deze kant ook.
- Nu kunnen de kruiden erbij, de tomatenpuree, het ei en het paneermeel.
- Draai het gehakt tot een dikke bal. Draai de bal zo dicht mogelijk op elkaar, anders valt hij uit elkaar met het aanbakken.
Het aanbakken kan een beetje lastig zijn met een grote bal. Het beste pak je een ruime gietijzeren pan, waarin je hem kan bakken. Zo heb je ook aan de zijkanten genoeg ruimte om hem om te draaien.
- Zet de pan op het fornuis en laat de pan niet te heet worden.
- Leg een stuk boter en een scheutje olie in de pan. Ik gebruik beide, omdat de olie ervoor zorgt dat de boter niet te bruin wordt.
- Als de boter gesmolten is, kan de bal 2 minuten aanbraden per kant.
- Het omdraaien kan lastig zijn. Let hierbij op dat je de bal stevig vastklemt, zodat hij niet uit elkaar valt.
- Als de bal aan beide kanten 2 minuten heeft gebakken, kan het laagje water onderin de pan worden gegoten. De deksel kan nu op de pan en de bal moet een halfuur per kant stoven.
De jus
Ik maak al-tijd jus bij een gehaktbal, omdat dat gewoon lekker is. Als de bal een uur heeft gestoofd, leg ik de bal altijd op een grote plank. Als het goed is, ligt er nu een laag in de pan met het water, de sappen van de gehaktbal en het vet waarin de bal is gebakken. Dit zet ik altijd op een hoge pit, zodat de jus kan inkoken. Ik doe er dan een flinke scheut ketjap manis bij en ketchup, zo bindt de jus en wordt hij glazig om over de gehaktbal te doen.
Het beste: het opeten
Ik heb de gehaktbroden een dag van te voren gemaakt en ze de dag erna in de oven opgewarmd. Ik heb ze op een bakplaat gelegd en deze ingesmeerd met de jus. Zo zijn ze nog 5 minuten onder de ovengril verwarmd. Hmmmmm. Maar natuurlijk kan de bal ook dezelfde dag worden gegeten met aardappels en groenten.
Weet je wat ook zo lekker is :-). Een sneetje brood insmeren met de jus, plakje gehaktbrood erop en al je collega's/klasgenoten zijn jaloers. Gegarandeerd succes! De bal kan in ieder geval een week in de koelkast worden bewaard, maar zolang heeft hij het bij ons nooit gered.
Zijn er andere manieren hoe jij een gehaktbrood maakt? Of ga jij dit recept eens proberen? En oh ja, ik ga foto's eronder zetten, wanneer ik een volgend gehaktbrood maak! Dit is een zaterdag topic: een cheat meal. Maar als je een klein stukje pakt, kan het ook wel op je gezonde dag hoor ;-)
xoxo Joanna