#18 Weekgerecht: Japanse Ramen met eend
Kijk, ik begrijp dat wanneer je fulltime werkt – en/of jongleert met je huishouden en kids – je vast niet altijd veel tijd zult hebben om uitgebreid te koken. Ze zeggen wel eens "good food takes time" en dat is precies hoe het in sommige gevallen is. Maak de eieren alvast tijdens je andere avondmaal en zet ze in de koelkast voor de dag erna. Laat de bouillon alvast trekken en als je het doet, maak ketels vol en vries ze in. Zo hoef je je op de dag zelf alleen nog maar bezig te houden met de toppings. Ik maak de eieren vaak even tussendoor voor de dag erna. Het loont. I promise.
Ingrediënten
Voor twee personen
De bouillon

- 1 liter water
- 1 half zakje Dashi bouillon
- Lichte sojasaus
- 2 centimeter gember
- 2 grote lente uien
- 3 grote tenen knoflook
- 2 pakketten ramen
- Zout en peper
- 50 gram shii-takes
- 50 gram koningsoester
- 1 Pakket verse babymaïs
Ramen eieren
- 4 grote eieren
- 50 milliliter Japanse sojasaus
- 50 milliliter water
- 25 milliliter mirin
- 1 centimeter fijngehakte gember
- Ijsblokjes (ijswater)
Voor bij de ramen
- 2 stuks gebakken eendenborstfilet
- Handje taugé per persoon
- Fijngesneden koriander
- 2 ramen eieren
- 2 lente uien
Recept (voorbereiding)
- Kook 4 eieren op zo'n manier dat de dooier in het midden nog zacht is. Mijn eieren waren groot en ik heb ze 7 minuten gekookt in al kokend water!
- Leg de eieren na het koken gedurende 10 minuten in ijswater.
- Maak de taugé schoon, hak de koriander fijn en de lente uien en zet dit in bakjes apart.
- Zet een liter water in een ruime pan op het vuur met een half zakje Japanse Dashi bouillon.
- Schil en pel de gember en knoflook. Kneus de knoflook, snijdt de gember in schijven en snijdt de lente ui doormidden in grote stukken. Voeg dit toe in het water.
- Breng het water aan de kook en voeg een paar scheutjes lichte sojasaus toe naar smaak.
- Zet het vuur laag en laat de bouillon ongeveer een uur trekken. Zet het vuur na een uur uit en laat de bouillon dan een paar uur staan.
- Maak in de tussentijd het mengsel voor de ramen eieren.
- Doe alle ingrediënten voor de ramen eieren in een steelpan en breng dit aan de kook. Laat het mengsel 3 minuten koken.
- Laat het mengsel afkoelen en pel de eieren.
- Giet het mengsel over de eieren. Laat dit minimaal 3 uur en maximaal 24 uur marineren.
Nu is het zo gepiept! Ik doe de voorbereiding al vaak in de ochtend, als ik tijd heb, dan hoef ik de rest alleen maar af te maken. Het afmaken duurt nog een halfuurtje.
- Bak de eend in de tussentijd gaar. Klik HIER voor het recept voor gebakken eendenborst.
- Zeef alle grove stukken uit de bouillon en breng deze weer aan de kook.
- Kook de babymais, shii-takes en koningsoesters gaar in de bouillon.
- Kook de ramen in de bouillon volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Leg de ramen in een diep bord met de bouillon eroverheen.
- Leg de voorbereide ingrediënten en de eend erop. Vergeet je ramen-eitje niet :-)