#17 Basics: Gebakken eendenborstfilet

Duck it, baby
Vandaag ben ik blij, want ik word zo blij van eendjes. Als ze door het water spartelen, vind ik ze zo schattig. Als er echter eendje (lol) op mijn bord ligt, ben ik tien keer zo blij. Ik maak eend pas sinds een jaar, omdat het me altijd heeft tegen gehouden. "Weet je wel hoe moeilijk dat is om klaar te maken?" En eigenlijk heb ik een beetje spijt dat ik het niet gewoon eerder heb geprobeerd. Het is ZO makkelijk. Het enige wat jij nodig hebt, zijn eendenborstjes met een goede speklaag, een koekenpan en een scherp mes. Ik zal jou in deze blog stap voor stap gaan uitleggen hoe jij iedere keer weer een heerlijk eendje klaar maakt. Op deze manier is het mij nog nooit mislukt.
Eend is een exclusief stukje vlees dat niet overal te krijgen is. Ik haal het altijd bij de poelier en vries het dan in. De eend is, dankzij zijn dikke vetlaag, binnen twee uur ontdooit.
Even om te beginnen met een basisweetje over de bereiding van eend. Eend hoort medium te worden gegeten, anders is het erg droog. Vaak wordt er gedacht dat de eend nog rauw is, omdat het vlees nog erg roze is. Zo moet het zijn! De kleur van een rauwe eend is namelijk veel donkerder dan ander vlees. Als je het medium bakt, wordt het dus roze. Als de eend grijs is, is het te gaar.
Ingrediënten
- Één eendenborst per persoon (poelier)
- Zout
Benodigdheden
- Een scherp mes
Bereidingstijd: 15 minuten
Recept
De eend zit verpakt in plastic. Knip het plastic open en dep de eend goed droog. Het droogdeppen is een belangrijke stap, omdat het vetlaagje anders niet goed krokant bakt. De vetlaag kan nu via beide kanten diagonaal worden ingesneden, zodat er kleine vierkantjes ontstaan (zoals hieronder op de foto afgebeeld). Besprenkel de huid met zout naar smaak.


Zet de koekenpan nu aan. Laat deze flink heet worden, totdat de pan begint te roken. Ook dit is een erg belangrijke stap om de huid goed krokant te bakken. Gebruik géén boter, laat het eendenvet zijn werk doen! Het bakt namelijk in zijn eigen vet gaar. Leg de eend voor gedurende 6 minuten op de huidkant in de pan en zout de borst kant. Houdt de warmte van de pan goed in de gaten, zodat de eend niet te veel aanbrandt (een beetje is niet erg). De eend kan erg gaan spetteren. Zet indien nodig het vuur lager, tijdens het bakken. Draai de eend na de 6 minuten om en laat het dan nog gedurende 4 minuten op de andere kant bakken.
Haal de eend na 10 minuten baktijd uit de pan en laat deze nog 5 minuten rusten onder folie. Pak de eend niet in met de folie, maar leg de folie lichtjes over de eend heen. Anders kan de krokante huid een beetje zacht worden!


Als de eend gerust heeft, kan hij worden doorgesneden. Op de onderstaande foto is te zien dat de eend een perfect roze kleurtje heeft, in tegenstelling tot de bordeauxrode kleur dat de eend heeft als hij nog rauw is. Zo is hij (voor mij) perfect gaar. Het kan natuurlijk ook gewoon een voorkeur zijn hoe jij hem lekkerder vindt.

Samengevat
- Pak de eend uit de verpakking en dep droog
- Snijdt de eend diagonaal en in twee richtingen op de huidkant in
- Besprenkel de huidkant met zout
- Laat een pan heel warm worden, totdat de pan begint te roken.
- Leg de eend gedurende 6 minuten op de huidkant in de pan (zout de buik kant)
- Houdt het vuur in de tussentijd in de gaten, zodat het niet te veel gaat verbranden.
- Draai de eend om en bak het nog 4 minuten op de andere kant.
- Haal de eend uit de pan en leg op een bord om nog 5 minuten te laten rusten.
Dit is mijn tactiek voor een perfect gebakken eendenborst. Heb jij nog inspiratie nodig over wat je allemaal met eend kan eten? Ik ga alvast iets verklappen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Houdt mijn blog in de gaten. Ik ga voor morgen een heerlijk weekgerecht posten met eend.
xoxo Joanna