#15 Cheat-meal: Gevulde Cannelloni met saus en kaas
Vandaag is het weer tijd om de week heerlijk te breken met een goeie cheat. Nu moet ik zeggen dat dit gerecht ook het weekgerecht had kunnen zijn, maar dit is gewoon echt een cheat. Punt. Met al die kaas zit het vetpercentage waarschijnlijk gelijk met het aantal bewoners van de aarde, maar who cares? Het is cheat day vandaag. Dan mag alles :-)
Dit gerecht hebben mijn vriend en ik al enige tijd geleden gemaakt, ergens in onze pasta fase. Maar even serieus, ik denk dat ik nog nooit zo'n lekkere ovenschotel heb gegeten. Hands down. Al heeft het ons wel zowat de halve middag gekost, is het het echt waard. Het bestaat uit een aantal elementen, zo zijn er twee verschillende sauzen, de vellen zelf en de vulling. Wij hebben alles zelf gemaakt, ook de pasta vellen, maar ik kan begrijpen dat je deze net zo goed in de winkel wilt kopen. Maak die pastavellen dan vooral optioneel! Ik ga beginnen!

Ingrediënten
*Dit recept is vegetarisch*
Recept voor 4 personen
Tomatensaus
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 500 gram passata (half pak)
- 1 blikje tomatenpurree
- Peper en zout
- 1 eetlepel olijfolie
Bechamelsaus (roux)
- 1 eetlepel bloem
- 20 gram boter
- Melk, water
- Peper en zout
- Nootmuskaat
Vulling
- 600 gram verse spinazie
- 250 gram ricotta
- Peper en zout
- 200 gram cannelloni: Vers of uit de winkel (klik HIER voor mijn zelfgemaakte pastadeeg)
- 1 eetlepel olijfolie + extra om de ovenschaal in te vetten.
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 pakje mozzarella
- 1 pakje geraspte kaas
Bereidingstijd: 90 minuten
Recept
- Snijdt de ui en knoflook in kleine blokjes. Doe olijfolie in een pan en laat de pan warm worden op het vuur.
- Bak de uien glazig.
- Bak de tomatenpuree aan, zodat deze zijn zuurtje verliest.
- Doe de passata erbij en voeg de knoflook toe.
- Voeg eventueel een klein scheutje water toe, zodat de saus niet te dik wordt met inkoken.
- Voeg zout toe en peper.
- Doe de deksel op de pan en laat inkoken. Proef ondertussen of de saus goed op smaak is en zoet genoeg is.
- Ga nu verder met de bechamelsaus.
- Pak een steelpan, waar de boter in kan smelten op laag vuur.
- Als de boter gesmolten is, voeg je de bloem toe. Meng dit en druk de bloem goed aan tegen de onderkant van de pan, zodat de bloem gaart.
- Breng al roerend met de garde beetje bij beetje een scheutje melk toe, totdat de juiste dikte van de saus is ontstaan. Hij moet glazig zijn en mag geen klonten bevatten.
- Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
- Ga nu verder met de vulling.
- Snijdt de ui en de knoflook weer fijn. Bak de ui gaar in de olijfolie in een pan. Probeer de ui niet te bruin te laten worden. Laat deze bakken, totdat hij lekker zoet wordt.
- Voeg de spinazie beetje bij beetje toe en laat slinken. Breng op smaak met peper en zout.
- Voeg de knoflook toe als de spinazie geslonken is.
- Voeg tot slot de ricotta toe.
- Kook de cannelloni volgens de verpakking. Voor verse cannelloni vellen: 1 minuut
- Vul de cannelloni en leg ze naast elkaar in een met olie ingesmeerde ovenschaal.

Het afmaken
Het is echt een heel stappenplan, maar dan heb je ook echt wat! Als de cannelloni in de ovenschaal ligt, kan de tomatensaus eroverheen. Op de bovenkant gaat de bechamelsaus en tot slot de KAAS. Beleg het goedje met een heerlijk laagje kaas naar jouw eigen wens (wij houden van kaas).

- Cannelloni in ovenschaal
- Tomatensaus toevoegen
- Bechamelsaus op de bovenkant
- Afmaken met kaas
- 20 minuten afbakken op een voorverwarmde oven van 200 graden.
Wat vind jij van deze ultieme cheat-meal? Onder het mom van: als we het doen, doen we het goed. Deze ovenschotel heb ik ongeveer een jaar geleden gemaakt, maar ik weet nog precies hoe hij smaakt. Dat zegt wat vind ik. Kijk volgende week weer, voor een ultiem cheat-meal.
xoxo Joanna