#14 Weekgerecht: Easy Pokébowl
Aloha
Sushi is ondertussen alweer een hype wat zo'n 6 jaar gaande is. Ik vind het iedere keer weer zo lekker, dat ik mezelf helemaal vol vreet ermee. 'All you can eat' is voor mij geen concept, maar een uitdaging :-) Totdat ik een aantal jaar geleden een nieuwe opkomende hype ontdekte. De 'pokébowl'. Deze is niet gecreëerd in Japan, maar in Hawaii. Echte klevende sushi rijst kostte mij op deze dag een beetje veel tijd. Dat is zoiets waarbij je speciale ketan rijst eerst 2 minuten op hoog vuur moet koken, dan 5 minuten op middelhoog vuur en dan 11 minuten op laag vuur. Had ik geen zin in, het was warm, dus ik bedacht me om gewoon normale kleefrijst te maken met zelfgemaakte sushi-dressing. Dit gerecht bevat wel wat elementen, dus je moet er even de tijd voor nemen. Het is wel deels voor te bereiden. Zo maak ik de sushi dressing altijd in een grotere voorraad voor meerdere keren. Je kan ook een fles sushi seasoning kopen bij de toko, maar dat vind ik minder lekker (en dan zou mijn blog erg tegenstrijdig zijn). Je kan er letterlijk alles op doen wat je lekker vind. Pak dus gewoon even de boodschappentas en vertrek naar de toko. Dit is hoe ik hem heb gemaakt.
Ingrediënten
*Dit recept is diet-proof*
*Geschikt voor vegetariërs (zonder vis)*
Voor 2 personen
De Sriracha saus

- 2 eetlepels sojasaus
- 0,5 eetlepel halfvolle fritessaus
- 0,5 eetlepel kwark
- 0,5 eetlepel sesamolie (toko)
- 0,5 eetlepel neutrale olie
- 1 eetlepel Sriracha (toko)
- 1 eetlepel water
- Een teentje knoflook
- 1 theelepel gember
De Pokébowl
- 150 gram verse zalmfilet
- 150 gram basmatirijst
- 1 halve komkommer
- 1 pakket zeewier (toko)
- 1 pakket vries edamame/sojabonen (toko)
- 1 rode ui
- Sesamzaadjes
- 1 avocado + citroen
Rijst dressing
- 6 eetlepels rijstazijn
- 1 theelepel zout
- 3 eetlepels kristalsuiker
Bereidingstijd: 60 minuten
Recept
Voorbereiding:
- Maak de zalm schoon en snijd deze in kleine blokjes, leg in een kom in de koelkast.
- Snijd de komkommer, avocado en de ui in reepjes en besprenkel de avocado met citroen.
- Haal de helft van een zak sojabonen uit de vriezer en stoom deze in gedurende 20 minuten gaar.
- Kook in de tussentijd de rijst. Voor een recept voor mijn perfecte rijst klik HIER.
- Rooster in de tussentijd wat sesamzaad. Let wel goed op de zaadjes, zodat ze niet verbranden. Ze verbranden heel snel!
- Laat de zeewier uitlekken.
- Als de sojabonen gaar gestoomd zijn (proeven), kunnen ze uit de schil worden gehaald. Doe de sojabonen in een kom en zet apart.
- Als de rijst klaar is, kan het vuur uit en kan de rijst nog even doorstomen. In de tussentijd kan de rijst dressing worden gemaakt.
- Doe de bovenstaande ingrediënten in een klein pannetje en los al roerend de suiker en de zout op. Breng het mengsel aan de kook en laat dit een minuutje doorkoken. Nu kan het van het vuur om af te koelen.
De pokébowl afmaken
Nu zijn alle losse elementen als het goed is klaar. Spreid de rijst uit over een grote plaat, zodat deze gelijkmatig kan afkoelen. Voeg twee eetlepels sushi dressing toe en roer dit door de rijst. Ik voeg de dressing altijd toe naar smaak, dus dit kan per persoon verschillen! Voeg eventueel dus meer toe.
Begin met een kom rijst, leg de ingrediënten die je lekker vindt op de bovenkant. Besprenkel met wat saus naar smaak. Doe er tot slot nog wat geroosterde sesamzaadjes overheen.

Heb jij ook nu in een sushi bowl? Ik vond dit zo lekker, dat ik dit gerecht heb gekozen als mijn weekgerecht. Doe jij wel eens andere toppings op je bowl? Laat het me weten in de topics. Iedere week staat er weer een nieuw weekgerecht online!
xoxo Joanna