#13 Basics: De perfecte rijst
Rijst droogkoken
De beste – en enige – manier om rijst te koken, is om het droog te koken. Dit houdt in dat je het in feite gaar stoomt, in plaats van het letterlijk te koken in heet water. Ik giet rijst nooit af en heb altijd heerlijke rijst. Normale aziaat-achtigen hebben een rijststomer, maar ik doe het zonder. Ik ben wel echt al jaren aan het plannen om een rijststomer aan te schaffen. Het schijnt te schelen in tijd en moeite, maar helaas niet in ruimte. Een rijststomer moet ook opgeborgen worden. Dat is de reden waarom ik nog steeds mijn pannetjes gebruik :-)
Waarom schrijf ik een blog over rijst koken/stomen? Ik zie vaker dat mensen een pan opzetten met kokend water en hier de rijst aan toevoegen. De rijst is dan een losse korrel en wordt naar mijn mening snel droog en hard. Gestoomde rijst is met deksel nog een aantal dagen te bewaren in de koelkast. Wist je dat Indonesische nasi goreng eigenlijk een left-over gerecht is? Van overgebleven rijst, wordt de nasi goreng gemaakt.

De rijst wassen
Rijst wassen is belangrijk, omdat er wat stofdeeltjes op de rijst kunnen zitten. Deze kunnen naar boven komen drijven tijdens het koken/stomen en deze komen dan ook weer terecht in je rijst. Niet alleen moet rijst gewassen worden door stof, maar de rijst hecht zich ook beter aan elkaar.
Rijst is het beste te wassen door deze in een zeef te doen, koud water eroverheen te laten stromen en de rijst met de vingertoppen doorhalen. Je zult zien dat er ook veel wit water onder de zeef uitloopt.
Het vingerkootje
Deze vind ik best moeilijk, want ik kook altijd met vingerkootjes. Ik weet niet beter dan rijst te koken met vingerkootjes en menig Aziaat zal de rijst ook zo koken. Mijn oma deed het overigens ook. Voor mijn verloofde is dit een groot raadsel en hierbij heeft hij altijd meer dan honderd vragen. Wat is een vingerkootje? Het vingerkootje van welke vinger? Hoe lang is die vinger dan? Wat is de afstand van de aarde tot de zon in vingerkootjes? In feite heeft hij gelijk. Koken met een vingerkootje is een abstract begrip, omdat iedere vinger inderdaad niet even lang is. Vingerkootjes zijn de twee streepjes in je vingers. Ik kook altijd rijst voor twee personen met water tot het eerste vingerkootje van mijn wijsvinger. Rijst voor vier personen kook ik met water tot het tweede vingerkootje van mijn wijsvinger. Klinkt dit nog steeds te abstract? Ik heb de juiste verhoudingen uitgezocht.
De verhouding is 1 rijst op 1.5 vocht. Dus 100 gram rijst, kook je met 150 milliliter water.

De rijst koken
Ik merk dat ik weer een lange zit slap aan het lullen ben, dus kunnen we beter overgaan naar het koken van de rijst. Ik gebruik altijd basmatirijst voor bij Aziatische gerechten.
Als de rijst gewassen is, kan deze in een steelpan. Voeg het water en zout toe en zet de pan met rijst op hoog vuur. Het is nu de bedoeling dat de rijst zo snel mogelijk aan de kook komt. Zodra het water aan de kook is, moet het vuur zacht, moet de deksel op de pan en stoomt de rijst gedurende 8 minuten door op zacht vuur. Na 8 minuten kan het vuur uit en kan de rijst nog ongeveer 10 minuten doorstomen op een onderzetter. Wanneer je de rijst wilt doorroeren, kun je het beste een houten rijstlepel gebruiken. Zo breken de korrels niet.
Dus het stappenplan om rijst te koken samengevat:
- Rijst wassen
- Rijst in een pan met water (verhouding is 1:1.5)
- Zout toevoegen
- Snel aan de kook brengen op hoog vuur
- Vuur laag zetten
- Deksel op de pan
- 8 minuten stomen op laag vuur
- 10 minuten doorstomen (vuur uit)
Andere rijstsoorten
Deze manier van rijst koken kan op alle soorten rijst worden toegepast. Echter hebben sommige rijstsoorten langer de tijd nodig om te gaar te stomen. Basmati rijst is relatief snel klaar.
Kook de volgende rijstsoorten op deze manier:
- Zilvervliesrijst (15 minuten koken, 5 minuten doorstomen)
- Pandan/Jasmijnrijst (12 minuten koken, 5 minuten doorstomen)
Denk jij dat je rijst nu ook op deze manier gaat koken? Probeer het vooral eens uit, want op deze manier kan het niet mislukken. Je zult versteld ervan staan hoe anders jouw rijst smaakt.
xoxo Joanna